Skip Navigation or Skip to Content
X
AJËR m.
1. Gaz i tejdukshëm, që mbështjell Tokën dhe që përbëhet kryesisht nga azoti dhe oksigjeni. Ajër i pastër. Ajër i thatë (i nxehtë). Ajër i rëndë (i keq, i prishur). Ajër deti (mali).Rrymë ajri. Flluskë ajri. Banjë ajri. Lëvizje ajri. Lagështira e ajrit. Ndërroj (pastroj) ajrin. Marr ajër. Nxjerr në ajër.
2. Hapësira e lirë që shtrihet mbi tokë. Ngrihet në ajër. Qëndron në ajër. Shtie në ajër. Ajri! Thirrje ushtarake, që paralajmëron një sulm nga qielli. Raketë ajër-ajër. usht.
3. fig. Mjedis; klimë. Ndërroj ajër. Në ajër të lirë. * Qëndron (mbetet) në ajër është pa mbështetje, mbetet pezull. Ngre (ndërton, bën) kështjella në ajër (në erë) keq. shih te KËSHTJELL/Ë,~A.