Skip Navigation or Skip to Content
X
ALFA f.palak.
1. spec. Emri i shkronjës së parë të alfabetit grek; përdoret si simbol (a) në matematikë, në astronomi e në fizikë për të shënuar të parin kënd; të parin yll a të parën pikë, një lloj rrezesh e grimcash etj. në vargun e emërtimit të tyre. Rrezet alfa. fiz. Thërrmija (grimca) alfa. fiz. Këndi alfa. mat.
2. si em. f. ALF/Ë,~A fig. libr. Fillimi i diçkaje, gjëja e parë që duhet bërë, pika nga duhet nisur; a-ja, abëcëja. * Alfa dhe omega fillimi dhe fundi i diçkaje; gjëja kryesore, themelore. Nga alfa tek omega nga fillimi deri në fund, nga a-ja te zh-ja.